EL SANATLARI VE TEKNOLOJİSİ ALANI
El Sanatları Teknolojisi Tanımı:
Meslek liselerinde bu programı alan öğrencilerin; tasarlayan, üreten, ürettiğini pazarlayabilen bireyler olarak; dallarla ilgili bilgisayar destekli teorik ve pratik bilgileri öğrenip teknolojik gelişmelerle alanları arasındaki ilişkiyi kurabilen, çağın ihtiyaçlarına göre ürünler üreten, yenilikçi, yorumcu bireyler olarak yetişmeleri amaçlanmıştır. Ayrıca geleneksel el sanatlarını koruyup yaşatabilen, araç gereci en iyi şekilde kullanan, iş yeri açıp işletebilen eleman yetiştirmeyi amaçlayan bir alandır. Bu alanda eğitilen bireyler işyerlerinde nitelikli eleman olarak aile, ülke ekonomisine ve turizme katkıda bulunurlar.
ALANIN AMACI: El sanatları teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. Ayrıca temel bilimleri içeren bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra ,çağımızın gereği olan güçlü insan ilişkileri ,iletişim kurabilme, değişimlere ve teknolojiye uyum sağlayabilme, sistemleri anlayıp kullanabilme yeterlilikleri kazandırmak hedeflenmiştir.
EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI ALTINDA BULUNAN DALLAR
Sanayi nakışı
Dekoratif ev tekstili
El ve makina nakışları
El dokumacılığı
Halı desinatörlüğü
Dekoratif el sanatları
El sanatları teknolojisi alanı programını tercih eden bir öğrenci; 9. Sınıfta tüm lise ve dengi okullardaki müfredat programını aldıktan sonra 10. Sınıfta istek, yetenek ve başarısına göre alan seçmektedir. 11. Sınıfta istek, ilgi, yetenek ve başarısına göre alan dallarından birini seçerek eğitim-öğretimine devam etmektedir.
12. Sınıfta haftanın 2 günü okulda alan ve teorik derslerini görmekte, haftanın 3 günü eğitim-öğretimini gördüğü dala ilişkin özel sektörde işletmelerde beceri eğitimi yapmakta ve iş ortamını daha iyi tanımaktadır.
Ayrıca staj süresince brüt asgari ücretin 1/3'ü kadar ücret almaktadırlar.
Okulumuzda El Sanatları alanında; okul donanımı, öğrenci-veli istekleri ve sektör ihtiyaçları göz önüne alınarak sanayi nakışları ve dekoratif ev tekstili dallarında öğrenci yetiştirilmektedir.
SANAYİ NAKIŞI ALANI
Sanayi nakışı; bilgisayardadesen tasarım programını kullanma ve sanayi makinesinde tekniğe uygun işleme yaparak nakış ürünü oluşturma yeterliliklerini kazandırmaya yöne-lik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Nakış sektöründe sanayi nakışları mesleğinin yeterliliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Bu daldan mezun olan öğrenciler; sanayi nakışı yapan işletmelerde desen tasarımcısı ve makineci olarak çalışmakta, kalite kontrol, lazer kesim, Halkla ilişkiler gibi ünite ve makamlarda istihdam edilmektedir. Ayrıca kendi imkanlarıyla da, nakış firmalarına evde desen tasarımı yaparak ya da iş yeri açarak üretim yapabilirler.
DEKORATİF EV TEKSTİLİ
Dekoratif ev tekstili ;Ev ve diğer mekanlarda kullanılan tekstil ve mefruşat ürünleri hazırlama yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Dekoratif ev tekstili üreticisi mesleğinin yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Bu daldan mezun olan öğrenciler; Her türlü tekstil ve mefruşat fabrikalarında yada atölyelerde ürün tasarım ve üretim aşamalarında görev alabilir.
İSTİHDAM ALANLARI
El sanatları alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; Bu programları bitirenlere, ´´el sanatları teknikeri ´´ unvanı verilir. El sanatları teknikeri,dekoratif ürünler,el ve makine nakışları,süsleme sanatları gibi alanlarda kültür zenginliklerini modern yöntemlerle geliştirerek ülke ekonomisine ve kültürüne katkı sağlayıcı ürünler yapar.programdan mezun olanlar , ,özel şirketlerde desinatör,halk eğitim merkezlerinde ,hobi merkezlerinde ve sanat evlerinde usta öğretici olabildikleri gibi,ayrıca El Sanatlarından mezun ola El sanatları Teknolojisi Alanından mezun olan öğrenciler YKS sınavında başarılı olarak aşağıdaki yüksek öğretim programlarına devam edebilirler.
* SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ
* EL SANATLARI TASARIMI VE ÜRETİMİ
* GÜZEL SANATLAR VE TASARIFAKÜLTESİ
* GELENEKSEL TÜRKSANATLARI
* KUYUMCULUK VE TAKI TASARIMI
Aldığı eğitim doğrultusunda öğretmen ve tasarımcı olarak kariyer çalışmalarını yürütür.
MEZUNİYET SONRASI İŞ İMKANLARI
Alandan mezun olan öğrenciler için günümüzde oldukça gelişmiş olan bu alanda iş bulma imkânı geniştir.
* Modaevlerinde,
* Hediyelik eşya üretimi yapan işletmelerde,
* Tasarım yapan firmalarda,
* Kına –nişan organizasyonu yapan işletmelerde
* Oyuncak imalatı yapan firmalarda,
* Nakışla ilgili imalat yapan işletmelerde,
* Desen üretimi yapan firmalarda,
* Lazer aplike kesim yapan firmalarda,
* Mefruşat, tekstil fabrikalarında,
veya kendi iş yerlerinde çalışma imkânları vardır.
El Sanatları Alan Tanıtım Sunusu :meb_iys_dosyalar/19/01/138797/dosyalar/2020_06/10020908_elsanatlarY_alan_tanYtYmY.pptx